Derfor er jeg ikke så meget på Facebook!

Overgang eller undergang?

storm-coming-picture-id849585568

Søndag aften blev jeg nærmest ramt af panikangst!

Jeg lå i min seng og følte pludselig, at jeg var ved at brænde op indvendig. Min første tanke var, at nu sker det! Jeg er kommet i overgangsalderen! Det viste sig så, at jeg havde feber og havde fået influenza. Jeg har aldrig været så glad for at blive syg. Gudskelov!

For jeg må indrømme, at jeg efterhånden er skrækslagen for, at komme i overgangsalderen! Overgangsalderen rammer jo de fleste kvinder i alderen 45?55 år, fordi produktionen af kønshormonet progesteron og det kvindelige kønshor­mon østrogen falder. Sådan er det jo!

Men de seneste år har jeg talt med kvinder, der er så hårdt ramt af overgangsalderen, at deres liv nærmest har udviklet sig til et helvede på jord. Jeg var selvfølgelig godt klar over, at der var noget med nogle hedeture og lidt humørsvingninger, men jeg er nærmest blevet traumatiseret af de historier, jeg har hørt.

En kvinde har fortalt mig, at ikke nok med at hun er meget hårdt ramt af hede-stigninger og svedeture. Der myldrer saftsuseme også uønsket hår ud af fjæset på hende! Nå ja, og hendes mand er nu rykket ud af soveværelset, fordi hun er begyndt at snorke!

En anden kvinde har gennem seks år levet med søvnbesvær, træthed, manglende koncentration, svedeture og voldsomme humørsvingninger. Jeg gentager lige ? SEKS ÅR! Hun kom i øvrigt allerede i overgangsalderen, da hun var 41 år.

Jeg holdt for nylig et møde med en skøn voksen kvinde, der i løbet af de første 20 min. svedte så voldsomt, at hendes skjorte nærmest var gennemblødt. Jeg havde SÅ ondt af hende, mens hun sad der og forsøgte at lade som ingenting. Hun blev helt lettet, da jeg tog hendes hånd og spurgte, om vi ikke skulle fortsætte mødet udendørs.

Jeg har talt med kvinder, der har taget voldsomt på i vægt! Kvinder der oplever, at deres slimhinder i underlivet er blevet så tørre, at det er smertefuldt for dem, at have sammenleje! Kvinder, der er konstant trætte pga. søvnbesvær og som har mistet lysten til sex. Kvinder, der har fået konstant hovedpine, bliver hurtigere irriteret, mere nervøse eller glemsomme.

Jamen, for helvede da! I kan da bare skyde mig med det samme! Overgangsalder, min bare cellulite-fyldte røv! Hvad er det en overgang til? Undergang? Jeg magter det virkelig ikke!

Nu skal man jo ikke tage sorgerne på forskud og jeg ved, at 80 % af mine bekymringer aldrig bliver til noget. Det kan jo være at jeg er en af de heldige, der ikke bliver så ramt. Det vil være bedre end at vinde i Lotto!

Men jeg kan love jer for, at jeg grundigt vil overveje at tage hormoner, hvis min livskvalitet bliver væsentlig forringet af overgangsalderen. Og inden I nu stener mig til døde for den bemærkning, så lad os lige være enige om en ting:

Lægerne er DYBT uenige om, hvorvidt man bør tage hormoner!

Nogle læger mener, at man helt bør undgå at tage hormoner i overgangsalderen, hvor andre mener at vi i Danmark lider af hormonforskrækkelse og at fordelene ved at tage hormoner, for mange kvinder opvejer bivirkninger og risici.

Ja, hormonbehandling øger risikoen for at få fx brystkræft og har man brystkræft i familien, er det nok ikke en særlig god idé, at tage hormoner. Men ellers er den øgede risiko for at få brystkræft ikke ret stor. Man fraråder jo heller ikke brug af p-piller, selv om de muligvis medfører en let øget risiko for brystkræft. Fordelene ved p-piller overstiger langt ulemperne. I øvrigt ved man i dag, at hormonbehandling mindsker risikoen for andre kræftformer og knogleskørhed.

Der er sgu risiko ved alt i livet!

Jeg er fuldstændig ligeglad med hvor naturligt det er, at komme i overgangsalderen. Jeg ønsker ikke bare at leve mit liv i sin fulde længde, men faktisk også i sin fulde bredde. Min livskvalitet vil til enhver tid blive prioriteret højst!

Har du erfaringer med overgangsalderen, så del dem gerne med os andre i kommentarfeltet.

Ønsker jer alle en fantastisk weekend!

Kærligst

Lotte

24 kommentarer

 • Deedee

  Åh du godeste jeg du rammer så godt – jeg har har også min overgang “tilgode” – det eneste tidspunkt jeg vil have det varm er når jeg ligger under en parasol med et glas køligt et eller andet indenfor rækkevidde – bum

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma Jørgensen

  Hej Lotte
  Alt det med overgangsalder er noget fis, selvfølgelig får du den, men om det er i mildere eller sværere grad, prøv at spørg din mor hvornår hun gik i overgangsalder og hvordan hun havde det. For mit vedkommende da den kom, gik jeg til Matas og fik nogle piller mod overgangsalder IKKE noget med hormoner, det duer ikke Lotte og du vil fortryde. Tag den som den kommer, hav´altid et sjal med når du sveder så tager du det af, når du fryser tager du det på og så mange år taler vi ikke om, held og lykke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Tak Emma. Hvad jeg gør kommer helt an på ‘hvor hårdt jeg bliver ramt’. Vi får at se!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten milner

  I had a hysterectomy and lost my ovaries when I was 48, and I I was put on hormones straight away.
  Year before last I was told to stop by a doctor as I was 70, horrendous hot flushes immediately, couldn’t stand it, so I was allowed to have a very small amount, just enough to keep the flushes at bay.
  What is not explained is, that taking hormones only delays the inevitable. At some stage we have to go through the ‘no oestrogen’ symptoms. I don’t intend to stop, I want my hair to be reasonable and I don’t want osteoporosis.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia Henasen

  Hej,
  Der er også tilfælde hvor man (jeg) ikke har mærket noget til overgangsalderen. Jeg fik taget blodprøve hos min læge som viste at min overgangsalder faktisk var vel overstået 🙂
  51 år og ingen gener….så det kan lade sig gøre
  Held og lykke når du kommer dertil Lotte 🙂
  Pia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Åh, hvor er du heldig Pia! Og tak fordi du lige fortæller at det også kan gå sådan!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rødkløver te har hjulpet mig i de perioder hvor det var “værst”.
  Når jeg skriver værst, har det slet ikke været så slemt som jeg frygtede, og som andre skriver om.
  Jeg har heldigvis en familie, der forstår, og accepterer, når jeg åbner vinduer og døre.
  Min søn trøstede mig, da det var “allerværst.”
  “Jamen Mor, det viser jo bare, at du er en HOT mor.”
  Jeg syntes selv jeg er sluppet godt igennem, men måske er det slet ikke slut endnu!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Tak for dit tip om Rødkløver te! Dejligt at høre at din familie har været så forstående. Knus Lotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina P

  Jeg er 58 gik i overgangs alderen i 2009 altså for 8 år siden. Jeg der ellers var et aktivt energi bundt blev passificeret i den grad. Kamp svedte, sov aldrig om natten dels pga sved og fordi mit hovedet dunkede og jeg havde nul energi. Startede på naturmedicin som det gik fint med i begyndelsen, men måtte ty til hormoner efter 1/2 år.
  Bare 5 dage inde i hormon behandlingen sagde min mand, nu er min Nina kommet tilbage.
  Havde jeg ikke taget hormonerne tror jeg ikke at jeg havde overlevet dette, bogstaveligt talt.
  Får målt mit blod og er snart ude af overgangs alders. Men ja, flere hår end jeg havde i forvejen og det er svært at tabe sig.
  Men jeg er i live.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Tusinde tak fordi du deler, Nina. Knus Lotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Vil lige fortælle dig at det behøver ikke at blive slemt. Har 2 veninder som stort set ikke mærkede andet end at menstruation udeblev.
  Desværre går det ikke sådan for os alle. Jeg er 55 og har kampsvedt de sidste to år om natten. Heldigvis ikke om dagen, det må da være max frygteligt, at skulle præstere noget i den tilstand. Og sexlysten er stort set forsvundet, vil hellere læse en bog eller bage en kage.
  Heldigvis har jeg ingen mand, så det er jo ikke tragisk for nogen. For fertile kvinder lyder det sikkert frygteligt men det er det faktisk ikke, hvis man ikke har nogen at tage sexuelt hensyn til.
  Jeg tror det er slemt, hvis man skal skjule det og prøve at levet op til noget ens hormonsystem slet ikke er med på.
  Kan godt se dilemmaet for kvinder som er i parforhold. Men vær åben overfor dine omgivelser når du engang når dertil.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kari-ann Maj Larsen

  Jeg tager hormoner

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne Richardt

  Og Lotte, tak for dine altid fine og inspirerende indlæg!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne Richardt

  Har overstået min overgangsalder … det tog et lille årstid, min mor og mormor var heller ikke hårdt ramt! Ingen vægtstigning, tværtimod! Intet besvær ved sex og jeg har det faktisk fantastisk og føler mig bedre tilpas end da jeg var 40! ❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Hvor er du heldig at det har været så nemt, Susanne! Jeg håber det bliver ligeså nemt for mig. Knus Lotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone

  Ja skrækhistorier og myter er der masser af og nogle har det helt sikkert også slemt, men afvent nu stille ogroligt hvordan din krop reagerer og så eksperimenter lidt selv, for vi er jo helt forskellige. Jeg har nu i knap 2 år haft voldsomme hedeture 10 til 20 gange om dagen,men ellers ikke andre bivirkninger overhovedet, – som om det ikke også er nok. jeg har prøvet at stoppe med at drikke kaffe og det holdt dem helt væk i 3-4 måneder. Har spist Chello (piller), stoppet helt med at nyde alkohol i en periode, uden virkning. Lavet ekstra motion, sovet nok og generelt været god ved mig selv= ingen virkning.

  Senest har jeg drukket rødkløverekstrat fra Herrens Mark(det smager aldeles hæsligt) i knap 3 måneder og det hjælper – lidt. Jeg sørger for at have lag på lag på af tøj, og siger højt når det er galt, hvorfor vandet står ud af hovedet på mig til uanset hvem jeg er sammen med og åbner en vindue, en dør, eller vifter med noget.

  Jeg har vendt det om og gjort hedeturene til min ven, når jeg fryser og savner dem. Ja jeg tror jeg overlever og ser det som en naturlig del af kvindelivet, som også er min opfordring til dig. Tænk hvis du aldrig får rigtig hedeture, så har du haft alt for mange unødige bekymringer, og det er da spil af godt liv. Knus fra Lone

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Tak for det, Lone. Det er rart at læse hvordan du har accepteret situationen, som den er. Jeg vil forsøge ikke at bekymre mig unødigt. Knus Lotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Jeg er startet op på hormonpiller her midt sommer . F***** nej om jeg vil have ødelagt min livskvalitet . Jeg er selv sygeplejerske og kender til risici, men sådan må det bare være . Min veninde er også sygeplejerske og hun har også kastet håndklædet i ringen og vil fortsætte med at være kvinde med hud og hår siddende de rigtige steder på kroppen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Tak for dit indspark, Marianne. Rart at der er nogen der også tør indrømme, at de har kastet håndklædet i ringen og sagt ja tak til hormoner. God weekend! Knus Lotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lis

  Jeg har taget hormoner fra jeg var 55 år til jeg blev 65 år pgra hede-svedeture. Da jeg stoppede kom “varmen” tilbage. Nu venter jeg på, at det forhåbentlig stopper igen. Jeg ville aldrig have undværet hormonerne. Så vidt jeg har forstået, skal man starte med dem hurtigt efter, at man får generne. Det er ikke så godt at vente flere år, før man starter, så er der større chancer for blodpropper og brystkræft. Men alt i alt er den øgede risiko ikke særlig stor. Held og lykke når du kommer dertil, du kan evt spørge din mor, hvordan hun har haft det. Det er tit, at det er arveligt, hvordan man får det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Reimar

   Tusinde tak fordi du deler din egen historie, Lis. Jeg har også læst mig til, at man ikke skal vente for mange år med at gå igang, hvis man skal tage hormoner. Jeg håber at din ‘varme’ snart forsvinder. Tak! Knus fra Lotte

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor er jeg ikke så meget på Facebook!